Ερωτήσεις και απαντήσεις

Υπάρχει όριο στον αριθμό των φωτογραφιών που μπορώ να υποβάλω;
Όχι, μπορείτε να υποβάλετε όσες θέλετε. Υπάρχουν συμμετέχοντες που ανεβάζουν φωτογραφίες από δεκάδες τοποθεσίες. Ωστόσο,  συνιστούμε να ανεβάσετε τις καλύτερες ποιοτικά φωτογραφίες σας και έτσι να αυξήσετε τις πιθανότητες να κερδίσετε.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Photoshop ή ένα παρόμοιο πρόγραμμα για να επεξεργαστώ τις φωτογραφίες μου πριν από την υποβολή τους;
Ναι, φυσικά. Μπορείτε να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες με οποιοδήποτε λογισμικό, για ξάκρισμα ή ελαφριά διόρθωση φωτισμού και αντίθεσης. Ωστόσο, παρακαλούμε αποφύγετε τον πειρασμό της υπερβολικής επεξεργασίας:  το Wiki Loves Earth είναι ένας φωτογραφικός διαγωνισμός και όχι διαγωνισμός ψηφιακής δημιουργίας εικόνων. Βαριά επεξεργασία και προσθήκη αντικειμένων που δεν υπήρχαν στον τόπο, είναι λόγος απόρριψης. Επίσης όπως αναφέρεται στους κανόνες, δεν επιτρέπεται η προσθήκη ορατών υδατογραφημάτων και υπογραφών.
Υπάρχουν οδηγίες όσον αφορά το μέγεθος της εικόνας;
Παρακαλούμε να υποβάλετε τις εικόνες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέγεθος και όχι “συρρικνωμένες για το διαδίκτυο”. Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης είναι καλύτερες για τις περισσότερες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκτύπωσης. Εικόνες κάτω από τα 3 megapixels δεν θα ληφθούν υπόψη για βράβευση, καθώς κάτω από αυτό το όριο περιορίζεται η χρησιμότητα της φωτογραφίας σε μεγάλο μέγεθος, ιδιαίτερα σε έντυπη μορφή. Σημειώστε ότι δεν θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να ζητήσουμε να υποβάλετε φωτογραφίες μεγαλύτερης ανάλυσης.
Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να προσθέσω στην φωτογραφία;
Προτρέπουμε να διατηρήσετε τις πληροφορίες Exif που έχουν παραχθεί από την μηχανή/συσκευή σας. Επίσης, αν δεν περιλαμβάνονται στο Exif σας προτρέπουμε να σημειώσετε τις γεωγραφικές συντεταγμένες στις οποίες λήφθηκε η φωτογραφία.
Μπορώ να επεξεργαστώ ο ίδιος την Βικιπαίδεια για να προσθέσω τη φωτογραφία μου σε ένα λήμμα που δεν έχει εικόνες;
Ναι, αυτό θα ήταν ό,τι καλύτερο! Μόλις ανεβάσετε τη φωτογραφία σας στα Wikimedia Commons, θα μπορεί εύκολα να επαναχρησιμοποιηθεί στη Wikipedia, απλώς με την προσθήκη ενός συνδέσμου μέσα στο λήμμα.
Δεν είμαι κι ο καλύτερος φωτογράφος του κόσμου. Θέλετε ακόμα τις εικόνες μου;
Ναι, βέβαια! Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να υποβάλετε μια φωτογραφία με πιθανότητες να κερδίσει από τα βραβεία, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό θα έχετε βοηθήσει να τεκμηριωθεί το τοπικό φυσικό περιβάλλον και η φυσική κληρονομιά της χώρας μας.  Επίσης, θα έχετε κάνει τις εικόνες σας ελεύθερα διαθέσιμες για τις μελλοντικές γενιές. Θα έχετε γίνει μέλος μιας ολοένα αυξανόμενης κοινότητας (Wikipedia) που εργάζεται για την ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανθρώπων στη γνώση.
Οι περιοχές είναι πολύ μεγάλες, πώς θα επιλέξω τι να φωτογραφίσω;
Οι πιο χρήσιμες εικόνες είναι τα γενικά τοπία και οι εικόνες χαρακτηριστικών ή απομακρυσμένων βιοτόπων. Μπορείτε, επίσης, να υποβάλετε φωτογραφίες αντιπροσωπευτικών ή σπάνιων ειδών (ζώα, φυτά κλπ) που τραβήξατε σε προστατευόμενες περιοχές, αλλά αυτές οι φωτογραφίες θα πρέπει να τεκμηριώνονται σωστά (δηλ. με την ονομασία του είδους και της περιοχής). Εάν έχετε υποβάλει τέτοιες φωτογραφίες, θα πρέπει να συνοδεύονται από σωστή περιγραφή, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ότι μια φωτογραφία τραβήχτηκε σε μια προστατευόμενη περιοχή (και όχι π.χ. στο μπαλκόνι σας).
Τι θα κάνω αν κάποια περιοχή έχει εισιτήριο;
Τίποτα. Σε καμία περίπτωση δεν ζητάμε να πληρώσετε εισιτήριο για να βγάλετε φωτογραφίες για τον διαγωνισμό. Αν, όμως, κάποιος πρόκειται έτσι κι αλλιώς να πληρώσει εισιτήριο για να επισκεφτεί μια προστατευμένη περιοχή, τον ενθαρρύνουμε να τραβήξει φωτογραφίες και να τις υποβάλει στον διαγωνισμό.